photo credits: Juerg Kaufmann Photography

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας και η Σοφία Μπεκατώρου ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας #MeNow_MeToo.

Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (Ε.Δ.κ.Β.) είναι αστική μη-κερδοσκοπική εταιρία (αρ. Πρωτοδικείου: 448520/2006), και ιδρύθηκε 31/10/2006.

Στόχος του οργανισμού είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας κατά των γυναικών και η ολιστική στήριξη και ενδυνάμωση των γυναικών που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία και σεξουαλική βία.

Ειδικότερα, σκοπός του Ε.Δ.κ.Β. είναι ο σχεδιασμός, υλοποίηση και αξιολόγηση ερευνητικών, εκπαιδευτικών και ενημερωτικών δράσεων καθώς και δράσεων για την προαγωγή της ισότητας των φύλων/καταπολέμησης των στερεοτύπων των φύλων και την ψυχοκοινωνική στήριξη και αρωγή θυμάτων με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση της Βίας κατά Γυναικών και Κοριτσιών, με έμφαση στην Ενδοοικογενειακή Βία και στην σεξουαλική βία.

Σημείωμα από τα ιδρυτικά μέλη

Πριν από 15 χρόνια, ξεκινήσαμε να κάνουμε πραγματικότητα ένα όραμα: την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών. Ο δρόμος δύσκολος… κατά πολύ ευκολότερος όμως από το γολγοθά που ζει  κάθε μέρα κάθε γυναίκα που κακοποιείται. Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούμε η πορεία από το αδιέξοδο (που ζει κάθε κακοποιημένη γυναίκα, το οποίο μάλιστα είναι κατά πολύ πιο έντονο στην παρούσα συγκυρία της πανδημίας) προς την έξοδο να είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολη και ανεμπόδιστη. Γυναίκες που με μεγαλείο ψυχής συνεχίζουν τον καθημερινό αγώνα παρά τα εμπόδια που συναντούν καθημερινά στην πορεία τους, από την κοινωνία, την πολιτεία, την οικογένεια και τον περίγυρό τους, που συχνά στέκονται εχθρικά απέναντί τους.

Για αυτές τις γυναίκες συνεχίζουμε με το ίδιο μεράκι και το ίδιο όραμα με το οποίο ξεκινήσαμε πριν 15 χρόνια.

Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (E.Δ.κ.Β), Αθήνα

Τηλ.: 210-92.25.491

E-Mail: info@antiviolence-net.eu

W: www.antiviolence-net.eu I menowmetoo.gr

Facebook I Linkedin I Instagram I Youtube I Twitter

Σοφία Μπεκατώρου OLY, B.Sc.

Η Σοφία Μπεκατώρου είναι χρυσή και χάλκινη Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα. Έχει συμμετάσχει πέντε φορές σε Ολυμπιακούς αγώνες (Σίδνεϋ 2000- Ρίο 2016), τέσσερεις ως αθλήτρια και μία ως προπονήτρια. Της έχει απονεμηθεί δύο φορές το βραβείο της καλύτερης ιστιοπλόου παγκοσμίως, μαζί με την συναθλήτριά της Αιμιλία Τσουλφά, από τη Διεθνή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, μοναδικό επίτευγμα για Έλληνες ιστιοπλόους. Σήμερα είναι αρχηγός της Ελληνικής ομάδας ιστιοπλοΐας στο Παγκόσμιο κύπελλο SSL, εφάμιλλο του  ATP στο τένις. Η Σοφία είναι πτυχιούχος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου πανεπιστημίου, προπονήτρια ιστιοπλοΐας και life coach με γνώσεις από τη θεραπεία Gestalt.  Από το 2004 μέχρι σήμερα έχει διατελέσει μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ως εκπρόσωπος των αθλητών και πολλών άλλων επιτροπών της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Αθλητών της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Η Σοφία έχει συμμετάσχει ενεργά σε διαφορετικές δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης σε σχολεία, πανεπιστήμια, συλλόγους, ΜΚΟ προωθώντας εκπαιδευτικά προγράμματα της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο να προάγει τα Ολυμπιακά Ιδεώδη και το σεβασμό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το 2014 η Σοφία ανέπτυξε ένα διαδραστικό πρόγραμμα ιστιοπλοΐας για σχολεία με βάση τη φυσική, την τεχνολογία και τα μαθηματικά, ώστε να βοηθήσει τη δημιουργία μιας νέας γενιάς αθλητών και να εισαγάγει παράλληλα το άθλημα της ιστιοπλοΐας σε σχολεία. Η Σοφία υποστηρίζει την ισότητα των φύλων τόσο στο χώρο του αθλητισμού όσο και παγκοσμίως. Υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα γυναίκα σημαιοφόρος σε Ολυμπιακούς αγώνες, καταλύτης της κίνησης #metoo στην Ελλάδα ως επιζώσα. Το 2021 ως η πρώτη Ελληνίδα υπότροφος του προγράμματος. Σήμερα η Σοφία ως ψυχολόγος εκπονεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα το S.O.F.I.A. (Successful options for individual awareness), με όραμα να θεραπεύσει  ανθρώπους που έχουν βιώσει τραύμα μέσα από το άθλημα της ιστιοπλοΐας. Η Σοφία είναι περήφανη μητέρα του Δημήτρη (13) και της Τζώρτζια (10). Η μητρότητα αποτελεί τη μόνιμη έμπνευσή της, ώστε να βελτιώνεται ατομικά και να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.